Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 17:09 - Има ли бъдеще Facebook в България /Статистика/
Автор: bezprizvanniy Категория: Технологии   
Прочетен: 114819 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 28.07.2010 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                 Социалните мрежи са новият световен феномен – те променят начина по-който обществото комуникира и се информира. Те успяха да изместят еротиката като най-популярната дейност в интернет и са на път да преобърнат с главата представата ни за медиите като цяло.  

 
Във видео обръщение тази седмица, главния изпълнителен директор на Facebook - Марк Зукерберг заяви, че броят на активните потребители в сайта е достигнал 500 милиона души. Доста забележителна цифра – Ако Фейсбук беше държава щеше да се нарежда на трето място по брой на населението в света. Около петстотин милиона е и приблизителния брой на жителите в Европейският Съюз.   Но как се справя четвъртият по популярност сайт в световен мащаб (данни от comScore) у нас? Има ли бъдеще най-популярната глобална социална мрежа в България?   За да отговорим на въпроса, е необходимо първо да разгледаме какво се случва с интернет потреблението в родината ни. По данни от проучване на е-Академия, към края на 2009 година 46% от населението на страната е в Световната мрежа(24% годишен ръст) . Цифрата възлиза на над 3,5 милиона като за София интернет потребителите надхвърлят 68% от населението, за Варна - около 60%, а за големите градове като цяло - над 50%. Ако тези темпове на навлизане на интернет се запазят и тази година потребителите на световната мрежа в България през началото на 2011 ще съставляват 58% от общото население на страната – доста стремглав ръст за нация като нашата.   Но дали самият ръст на потреблението е най-бурният интернет процес в страната ? Отговорът е не:   По отношение на използането на социалните мрежи , смея да твърдя доста нетипично за родината ни, България не изостава от световните тенденции. Напротив, броят на интернет потребителите, ползващи Facebook се увеличава с невероятни темпове – от януари месец тази година (когато са последните публикации в интернет) до сега регистрациите в сайта са се покачили с над 50%, като към днешна дата възлизат на около 1,55 милиона. Това се равнява на 43% от всички интернет потребители в България. Важна характеристика на мрежата (това по което се различава от българските сайтове за запознанства) е, че потребителите са разпределени полово почти равномерно - Мъже - 46%; Жени – 54%. Интересна тенденция в Facebook, която трудно се наблюдава при конкурентите е, че все повече възрастни хора ползват услугата на сайта. Както се вижда на диаграмата по долу, най голямата потребителска група (32%) е на възраст от 25-34 години.

image
    Произхождайки от тези данни, можем да заявим, че Facebook навлиза все повече сред българското общество. Ако запази темповете си на растеж, до края на годината социалната мрежа ще се радва на над 2 милиона  потребители на територията на България (100% годишен ръст). Но дали този ръст е временен? Дали Фейсбук ще отшуми или ще бъде изместен от нова социална мрежа (както се случи с MySpace) или се е утвърдил достатъчно за последните шест гoдини и вече се нарежда рамо до рамо с  Youtube и Google като лидер в глобалната мрежа?   Очаквайте скоро нови материали по темата за социалните мрежи и влиянието им върху обществото и бизнеса.     Ако Ви е харесала статията подкрепете я в СВЕЖО от ТУК и/или ме добавете в любимите си блогове.    


Тагове:   България,   фейсбук,   бъдеще,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. apostapostoloff - Бизнес
28.07.2010 17:14
Доста добри възможности създава мрежата и за бизнеса. Говоря от личен опит.
цитирай
2. cefulesteven - Малко е трудно гласуването в Свежо. ...
28.07.2010 17:17
Малко е трудно гласуването в Свежо. Опитах през бутона, но не разпозна публикацията като публикувана, можех да я публикувам, но аз искам да гласувам, защото в профила който ползвам много гласове няма. Иначе полезна статистика, просто неща които трябва да си знам. Въпреки, че ползвам фейса почти както "Свежо", предимно за линкване.
цитирай
3. bezprizvanniy - Току що поставих линк :) Иначе ад...
28.07.2010 17:20
Току що поставих линк :) Иначе адресът на публикацията е http://svejo.net/story/internet/790819-nad-20-ot-bulgarite-vuv-facebook-
цитирай
4. tirith - -
28.07.2010 17:33
Интересна статия.
цитирай
5. linspire - Интересна статистика
31.07.2010 00:20
Много интересна статия наистина =)
С удоволствие бих прочела и следващите Ви публикации по темата.
цитирай
6. анонимен - не,няма бъдеще у нас
31.07.2010 12:56
не,няма бъдеще у нас
цитирай
7. bayhuy - При няколко милиона глупендери и ...
02.08.2010 14:13
При няколко милиона глупендери и лумпени, как да няма бъдеще?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bezprizvanniy
Категория: Бизнес
Прочетен: 2309528
Постинги: 9
Коментари: 574
Гласове: 168
Архив